11-11 alleen voor mij

11-11 alleen voor mij

Het cijfer één staat voor enkelvoud en het enkele cijfer. Maar daarmee ook verbonden aan alleen, ofwel vrijgezel. Elf november (ook wel geschreven als 11-11) heeft de meeste enkele cijfers in de datum die voor kan komen. Daarbij wel gelet op het feit dat er alleen gekeken wordt naar de dagen en maanden. Met deze wetenschap is het dan ook niet zo vreemd dat de Chinese feestdag Singles Day op deze datum valt.

Het ontstaan van deze feestdag is relatief makkelijk uit te leggen. In 1993 heeft een aantal mannelijke Chinese studenten deze dag opgericht. Zij voelden veel druk om de juiste partnerkeuze te maken, door ouders, omgeving en eigenlijk door de hele maatschappij van het land. Door de scheve verhouding tussen het aantal mannen en vrouwen in China is dit een moeilijke opgave. Het aantal vrouwen is relatief klein ten opzichte van het aantal mannen. Ook zijn de Chinezen in de omgang over het algemeen zeer bescheiden en terughoudend. En dat maakt het aangaan van contacten, en helemaal die met de andere sekse er niet makkelijker op.

Een beetje redeneren op de slaapzaal van de Universiteit kwamen zij tot de conclusie dat er Valentijnsdag is om samen te vieren met je geliefde. Maar voor de vrijgezel was er tot aan dat moment nog niets. Het duurde dan ook niet lang of Singles Day werd in het leven geroepen. De dag om te vieren dat je alleen bent en ook nog eens trots bent op je vrijgezellen bestaan.

Toch een feestje

De viering van de dag was toen nog een beetje dubbel. Het idee was om een cadeau voor je zelf te kopen en daarmee de dag te vieren. Veelal werd dit inderdaad gedaan door iets aan te schaffen waar je zelf blij van werd. En gaandeweg werd de Singles Day ook steeds meer gevierd samen met vrienden, de universiteiten organiseerden allerlei activiteiten maar ook was het blind daten een veel gedane activiteit op deze dag.

Door de dag te vieren met het kopen van een cadeau voor jezelf werd er ook een gigant op het gebied van online shoppen steeds meer geïnteresseerd in de Singles Day. En dan hebben we het over de Alibaba Groep. Online hebben zij de twee grootste verkoopsites van China in handen. Toen het belletje eenmaal ging rinkelen volgden de kassa’s al snel.

Onder leiding van de Alibaba groep werd de Singles Day uitgebouwd tot het grootste online shopping event van de wereld. Nog steeds gevierd op elf november maar tegenwoordig geheel in het teken van spektakel en korting. De grootste maar ook de minder bekende merken gooien die dag alles in de verkoop met hoge kortingen. Elektronica, kleding, huishoudelijke artikelen en accessoires en ga zo maar verder. Niets is te gek.

Economie op zijn kop

En hoe Singles Day tegenwoordig te werk gaat, dat begint eigenlijk al in oktober. Vanaf die maand worden er al tipjes van de sluier opgelegd om de mogelijke kopers enthousiast te maken over de aanbiedingen die in november gaan komen. De dag zelf wordt geopend met een mega show met allerlei bekende artiesten en presentatoren. En klokslag 12 uur gaat de handelswaar als warme broodjes over de toonbank.

Heel China, vrijgezel of niet, is sinds 2013 in de ban van deze grootse uitverkoop. Met almaar stijgende dagomzetten op elf november, met in 2016 een recordomzet van 17,5 miljard dollar,  wordt ook in cijfers bevestigd dat een groot succes is. De jonge studenten hebben dit succes vast niet kunnen voorzien en van de oorspronkelijke reden voor de feestdag is weinig meer over. Maar een gedeelde passie biedt ook kansen om een partner te vinden. En toch alleen op deze dag betekend dat je niet hoeft te  overleggen over aankopen en bedrage. Alleen voor mij dus. Het is zeer de moeite waard om dit fenomeen in Nederland in de gaten te houden, dit doet u via ons Singles day blog.

Leave a Reply