Waarom wachten met shoppen tot singles day?

Heb je een of meerdere aankopen op de planning staan? Dan is het beter om te wachten met shoppen tot singles day. Weet je ook waarom dit is? Omdat je van hoge kortingen profiteert. Steeds meer (web)winkels doen hieraan mee. Je zou wel gek zijn om deze aantrekkelijke kortingen te laten liggen.

Uitleg over Singles day

Black Friday ken je natuurlijk al, een dag waarop je veel kortingen kunt scoren. Dit is ook op singles day het geval, hoewel deze dag bij sommige iets minder bekend is. Laten we eens gaan kijken wat singles day precies is.

Singles day staat ook wel bekend als vrijgezellendag. Deze bijzondere dag is ooit op de universiteit van Nankin (China) ontstaan. Een aantal studenten besloot om het vrijgezellenbestaan te vieren, en waarom ook niet? Valentijnsdag staat al in het teken van de liefde. Er mag best ook aandacht geschonken worden aan alle vrijgezelle mannen en vrouwen. 11 november is uitgeroepen tot singles day. Vanuit de Chinese gedachtwijze zit hier een speciale betekenis achter: het cijfer 1 staat voor een individu. Vier enen (11 – 11) staat voor 2 x twee vrijgezellen die elkaar vinden.

Dit doe je op singles day

Er zijn twee dingen die je op deze speciale dag doet:

  • Je zoekt contact met andere vrijgezellen
  • Je shopt (online) tegen hoge korting

Beide mag natuurlijk ook. Krijg je alleen korting wanneer je vrijgezel bent? Nee hoor, de korting geldt voor iedereen. Het maakt niet uit of je man of vrouw, alleenstaand of gehuwd bent.

Vanwege de groeiende populariteit kan het dat webwinkels op singles day moeilijk bereikbaar zijn. Vooral net na middernacht loopt het storm, omdat niemand zijn korting wel missen. Is de webshop niet bereikbaar, probeer het dan wat later in de nacht. Tussen 2 uur en 4 uur ‘s nachts zijn webwinkels veelal goed bereikbaar. Wil je niet tot dit tijdstip wakker blijven, probeer het dan in de ochtend opnieuw.

Wacht met shoppen tot singles day

Waarom is dat eigenlijk, korting op singles day? Het heeft helemaal immers niks met elkaar te maken. Bovendien krijg je op Valentijnsdag geen extra korting maar op singles day wel. De kortingen op deze speciale dag zijn allemaal te danken aan het Chinese Alibaba. Deze e-commercegigant bedacht dat singles day dé dag is om hoge kortingen uit te delen. Dit doen ze inmiddels al jaren, en met succes. Zo werd er op singles day 2019 voor meer dan 34 miljard dollar aan producten verkocht (Alibaba/ AliExpress).

Ook Nederlandse webwinkels doen hieraan mee, waarbij het aantal deelnemende webshops elk jaar groeit. Ben je van plan om elektronica, gadgets, mode of iets anders aan te schaffen? Wacht met shoppen tot singles day. De kans is namelijk groot dat je hiermee flinke bespaart.

Deelnemende (web)winkels zijn in ieder geval bol.com, Media Markt, Hunkemöller, HEMA, BCC en nog veel meer. Deelnemers kunnen jaarlijks wisselen, houd je favoriete webshop dus goed in de gaten.

Kortingen en aanbiedingen op singles day

Er gelden geen regels met betrekking tot kortingen en aanbiedingen. Elke (web)winkel mag zelf de hoogte van de korting bepalen. Ook maken ze uit op welke producten de korting zit. Zo kan het voorkomen dat je op het ene smartphonemerk wel korting krijgt en op het ander juist niet. Dit geldt natuurlijk ook voor andere producten zoals schoenen, sportartikelen en alles wat je maar kan bedenken.

Hoe hoog is de korting die je op singles day 2020 ontvangt? Dit wisselt per aanbieder (webwinkel). Gemiddeld ligt de korting ergens tussen de 20% en 70%. De meeste Nederlandse webshops hanteren een korting van 20% – 30%. Meer kan natuurlijk ook, vooral een wat oudere collectie gaat vaak met hoge korting weg.

Dit moet je doen om de korting te krijgen

Weet je al hoe je aanspraak maakt op de kortingen? Door online te shoppen. Houd er rekening mee dat je de korting alleen op 11 november ontvangt. Shop je op 10 november of 12 november? Dan krijg je vaak geen korting. Uitzonderingen daargelaten, want sommige webwinkels geven gedurende de hele week korting.

Om voor de korting in aanmerking te komen moet je in ieder geval op de kroningsdag of in de kortingsweek de webwinkel bezoeken. Zoek het product van je keuze en bekijk hoe hoog de korting is. Plaats je bestelling, vul je persoonlijke gegevens in en kies een betalingsmethode. Je bestelling is voltooid: nu is het wachten op de bezorging. Gemiddeld heb je binnen 1 tot 3 werkdagen je bestelling in huis.

Garantie op producten die je op singles day koopt

Je wacht met shoppen tot singles day en koopt iets met (hoge) korting. Hoe zit het eigenlijk met de garantie? Geen zorgen, ook op producten die je met korting koopt heb je recht op de wettelijke garantie. Dit bedraagt in veel gevallen een jaar maar kan ook langer zijn. De verkoper mag vanwege een korting nooit het recht op garantie laten vervallen. Mocht er dus iets mis zijn met het product, dan kun je dit gewoon ter reparatie aanbieden. In sommige gevallen zal de verkoper het product in zijn geheel vervangen.

Wat te doen na singles day 2020?

Jammer, je bent net te laat om die korting met singles day 2020 te pakken. Wat te doen? Met een beetje geluk laten verkopers de actieperiode iets langer doorlopen. Dit is echter geen recht, de webwinkel bepaalt dit zelf. Kun je geen korting meer krijgen? Na singles day komt Black Friday. Dit valt op de dag na Thanksgiving. Ook op Black Friday krijg je (hoge) kortingen. Het is echter niet te zeggen of dit dezelfde kortingen betreft.

Singles day 2021 valt weer op 11 november. Dit geldt overigens voor alle aankomende jaren: altijd op 11 november. Is het je dit jaar niet gelukt om voordelig te winkelen, dan kun je het volgend jaar opnieuw proberen. Zorg je dat je er als eerste bij bent?