Singles Day, voor gekken en dwazen (11-11)

Singles Day, voor gekken en dwazen (11-11)

In Nederland staat de elfde van de elfde vooral bekend om het begin van het Carnavalsseizoen en het Sint-Maarten. Nog wel, want Singles Day maakt ook in Nederland zijn opwachting. Vanuit China waait deze dag langzaam de hele wereld over.
Nog niet zo heel lang geleden stond deze dag voor de Chinezen geheel in het teken van vrijgezellen, ook wel bekend als singles. De grote druk die op de schouders van deze vrijgezellen ruste om een goede levenspartner te vinden begin irritatie op te wekken. En in de jaren negentig ontstond er langzaam een tegenreactie. De voornamelijk jonge Chinezen, trots op hun vrijgezellen status riepen een dag in het leven om je zelf te mogen verwennen., singles day. Op singles day kochten de alleenstaande jongeren een cadeau voor zichzelf en vierden de dag samen met vrienden. Waar je op valentijnsdag iets extra’s voor een ander doet, is deze dag echt om iets extra’s voor jezelf te doen.

Verwennen

Maar zo liefelijk en saamhorig als de dag toen was, tegenwoordig gaat het al lang niet meer zo. Je kan inmiddels wel spreken van de drukste online winkel dag van het jaar, en dat geldt niet alleen in China maar zelfs wereldwijd. In 2016 is er op Singles Day een omzet gehaald van 17,5 miljard dollar. Even ter vergelijk, deze omzet is meer dan tien maal zo hoog als het uit de Verenigde Staten overgewaaide Cyber Monday. Het is dan ook een grote impuls voor de Chinese economie en wordt daarmee ook wel gezien als een van de maatstaven hiervoor.

Dus vanuit een dag om iets leuks voor jezelf te kopen is deze feestdag omgeslagen in een compleet evenement met muziek, dans, optredens en online shoppen. En dit alles mede door de grootste marktplaats van China, Alibaba. Alibaba is een groot concern met twee hele bekende sites, Baobao.com en Tmall.com. Beide sites hebben een eigen publiek en handelswaar, met een scheiding tussen kleine bedrijfjes en particulieren tegenover de grote internationale ketens en merkt. Alles is er op gericht om de E-commerce te versterken door diverse grote websites en een eigen betaaldienst. Hier in Nederland is de Aliexpress.com een bekende site die ook van Alibaba is.

Koopgekte

Een dag voor gekken en dwazen is het niet, vooral niet als je het vergelijkt met carnaval. En mooie lampionnen en een liedje in ruil voor snoep is het ook zeker niet. Singles day is groots en wordt elk jaar groter. Het shoppen kan vanaf twaalf uur ’s nachts en geld voor 24 uur. Alles wordt begonnen met een grote show waarin zeker niet de minste meedoen. Van wereldartiesten zoals David Beckham, Katy Perry en anderen. Vier uur entertainment wat voor iedereen te volgen is via diverse livestreams.
En een product aanschaffen is nog nooit zo makkelijk geweest. Via een speciaal voor Singles Day ontworpen app ontvangen de miljoenen kijkers alle aanbiedingen in beeld. Wil je een item kopen, dan is schudden met je mobiele telefoon genoeg om de bestelling te plaatsen. Mocht je favoriete winkel geen vestiging in China hebben dan kan je zelfs met een 3-d bril daar toch rondkijken. Voor ongeveer dertien dollarcent kan je er één aanschaffen

En op alles krijg je ook nog eens hoge kortingen, van tablets, iPhones, nieuwe schoenen of een hoesje voor je telefoon. Zelfs de meest luxe auto’s gaan met korting van de hand. Misschien toch een beetje gek en dwaas. Vooral als je bedenkt dat er op deze dag duizenden mensen extra nodig zijn om alle bestellingen te verwerken en door de koopstress er wel heel veel pakjes retour afzender gaan.

Leave a Reply