Geschiedenis en toekomst van het Global Shopping Festival

Het Global Shopping Festival is een jaarlijks terugkerend koopfestijn, georganiseerd door AliExpress (Alibaba). Deze dag valt op 11 november oftewel singles day. Meer weten over de geschiedenis en toekomst van dit shopping festival? In dit artikel leuke weetjes en tips waar je echt iets aan hebt.

De link tussen singles day en Global Shopping Festival

Wat heeft het Global Shopping Festival eigenlijk met singles day te maken? Singles day oftewel vrijgezellendag is op de Nankin universiteit (China) ontstaan. Een aantal vrijgezelle studenten bedacht hoe ze aan een vriendin konden komen. Van hieruit ontstond het idee om dit middels een ontmoetingsfeest te doen. Singles day was geboren, en wel op 11 november. Deze datum (11 – 11) heeft in China een speciale betekenis. Het cijfer 1 staat voor een individu. 4 x 1 staat voor vier individuen die elkaar vinden. Er ontstaan dus twee koppels.

De link met Global Shopping Festival? Omdat de Chinese e-commercegigant Alibaba vond dat vrijgezellen zichzelf best eens mogen verwennen. Middels hoge kortingen kunnen vrijgezellen bij Alibaba (AliExpress) leuke producten kopen.

Het allereerste Global Shopping Festival

Weet je ook sinds wanneer het Global Shopping Festival bestaat? Alibaba begon hier in 2009 mee. Deze allereerste koopjesdag was al gelijk een groot succes. Er ging op 11 november 2009 voor 7,6 miljoen dollar aan producten over de toonbank. Vanwege dit grote succes heeft Alibaba het Global Shopping Festival doorgezet. De daaropvolgende jaren is dit koopfestijn blijven groeien. Hierdoor is het niet meer weg te denken uit het rijtje koopfestijnen.

Cijfers door de jaren heen

Het allereerste Global Shopping Festival was goed voor een omzet van 7,6 mln dollar. Hoe zit het met de daaropvolgende jaren? In 2013 werd een omzet van 5,7 biljoen dollar behaald. Dit was het eerste jaar waarbij het Shopping Festival groter was dan Black Friday of Cyber Monday.

Kijken we naar 2016, dan was dit jaar goed voor een omzet van 17,8 biljoen dollar. Dit komt overeen met 1 biljoen transacties.

In 2019 stond de teller na deze dag op 38,4 biljoen dollar. Je ziet dat het Global Shopping Festival jaar op jaar records weet te verbreken.

De toekomst van het Global Shopping Festival

Blijft het Global Shopping Festival bestaan? Als het Alibaba en de consumenten ligt dan zeker wel! Inmiddels worden er op deze speciale koopjesdag meer dan 15 miljoen producten aangeboden. Daarnaast zijn er meer dan 600.000 internationale brands die hun producten via AliExpress verkopen. Het is dus niet zo dat je alleen bij Aziatische winkels maar wereldwijd shopt.

Hoe het werkt? Elke verkoper, vaak gaat het hier om fabrikanten, kan zich bij AliExpress als verkoper aanmelden. Als consument profiteer je van voordelige inkoopprijzen. Tijdens het Global Shopping Festival ben je nog goedkoper uit, dat allemaal te danken is aan de waanzinnig hoge kortingen.

Nog een leuk weetje: in 2013 kocht 21% van de consumenten via de smartphone iets. In 2016 was dit opgelopen tot 82%. Het Global Shopping Festival wordt steeds meer mobiel.

De toekomst van dit koopfestijn ziet er dus goed uit. Dankzij de groeiende cijfers hebben we niks te vrezen en weten we dat deze dag Black Friday en Cyber Monday allang voorbij is gegaan.

Kortingen op singles day

Of je nu vrijgezel bent of niet, iedereen kan meedoen met singles day. Het Global Shopping Festival geldt dan ook voor iedereen: jong en oud, getrouwd of zoekende. Je hoeft geen relatiestatus op te geven of iets te bewijzen om de korting te krijgen.

Weet je al hoe hoog de korting op singles day (Global Shopping Festival) bedraagt? Dit is een beetje afhankelijk van de aanbieder. Reken erop dat je minimaal 10% korting krijgt. In veel gevallen loopt dit op tot wel 70% korting.

Aantal producten met korting

Niet alle producten worden op deze dag met korting aangeboden. Het is dus even opletten wat je koopt maar ook bij wie je bestelt. AliExpress is namelijk een plaats van verschillende verkopers, allemaal onder één dak. Dit verklaart waarom je veel producten meerdere keren aantreft, ook vaak tegen wisselende prijzen. De ene aanbieder geeft tijdens het Global Shopping Festival flinke korting terwijl de ander nauwelijks of geen korting geeft.

Goed vergelijken, dat is de boodschap. Zoek het product van jouw keuze en noteer dit.  Ga vervolgens op zoek naar andere aanbieders bij AliExpress. Door een vergelijking te maken vind je de allergoedkoopste aanbieder.

Tot hoelang duurt het Global Shopping Festival?

Het Global Shopping Festival is gelinkt aan singles day. Deze dag valt jaarlijks op 11 november (dit verschuift niet). Nederlandse webwinkels willen op singles day nog wel eens de hele week actie houden. Het Global Shopping Festival is altijd op 11 november zelf. Je krijgt geen korting wanneer je op 10 november of op 12 november shopt. Houd dus rekening met deze exacte datum en wees er op tijd bij.

Tips: winkelen tijdens het Global Shopping Festival

Zorg dat je de hoge kortingen op 11 november Singles day 2021 niet mist! Wat moet je hiervoor doen? Bekijk onderstaande tips, zo kom je achteraf niet voor teleurstellingen te staan.

Houd rekening met het tijdsverschil. Het Global Shopping Festival start op 11 november om exact 00:00 uur. Dit is in Nederland ongeveer 9 uur eerder. Handig, want zo hoef je niet je bedtijd uit te stellen. Houd er aan de andere kant ook rekening mee dat het Global Shopping Festival voor Europeanen eerder afgelopen is.

Wees er op tijd bij. Sommige producten zijn beperkt voorradig. Het is natuurlijk zonde wanneer je het product van jouw keuze niet meer met korting kunt scoren.

Als laatste: houd de toekomstige ontwikkelingen goed in de gaten. Er komen steeds meer deelnemende verkopers bij. Ook het aantal producten verandert. Misschien ziet het Global Shopping Festival er in de toekomst anders uit dan we nu gewend zijn. Verandert de korting, gelden er andere regels voor verzending of verloopt het bestellingsproces iets anders. Allemaal zaken om voor nu en in de toekomst rekening mee te houden.