Wat is Singles daySingles Day, in Nederland ook wel vrijgezellendag genoemd, is een dag die oorspronkelijk uit China komt. De dag is gecreëerd om het leven als vrijgezel te vieren. Het is de bedoeling dat je jezelf verwent. Om dit eenvoudiger te maken, worden er allerlei interessante kortingen aangeboden. Zo kun je jezelf heerlijk in de watten leggen en iets leuks kopen. Singles Day is in korte tijd van China naar de rest van Azië en het Westen verspreid en is ieder jaar weer een terugkerend fenomeen.

Alle Singles day Deals

De oorsprong van Singles day

De Chinese oorsprong is nog steeds enorm duidelijk. Zo zijn het met name Alibaba en zusterbedrijven, die deze dag vieren. Bij allerlei Aziatische webwinkels zie je de hoogste kortingen en de acties van deze webshops worden al lang van tevoren aangekondigd. Singles Day vindt plaats op 11-11, de dag waarop de meeste enen in een datum voorkomen. De 1 wordt in China namelijk gezien als een symbool voor alleen zijn. In Nederland zie je sinds 2017 veel terug van Singles Day. Zowel de grotere als kleinere webwinkels besteden op dit moment veel aandacht aan Singles Day.  Je ziet dat zij er een soort actiedag van maken. Extreem hoge kortingen zoals je deze in China ziet, zal je ook bij Nederlandse webshops tegen gaan komen.

Ontstaan van Singles day

Er zijn verschillende verhalen over het ontstaan van Singles Day, zo zou het een dag zijn die door mannen bedacht is aan de Universiteit van Nanking. Echter is er ook een alternatief verhaal. Dit zegt dat vrijgezellendag het liefdesverhaal van Mu Guang Kun is. Deze student van de Universiteit van Nanking werd op 11-11-1970 geboren en had een kortstondige relatie. Helaas stierf zijn vriendin aan een ziekte. Samen met zijn vrienden bedacht hij op dat moment een Mu Guang Kun dag, een dag die in het teken zou staan van het vrijgezel zijn van Mu Guang Kun. Ondanks het feit dat Singles Day een dag was voor single studenten, is de dag veranderd in een commercieel schouwspel, met name in China en andere Aziatische landen. Zo verdiende Alibaba in 2016 al bijna 20 miljard dollar met deze feestdag, iets dat een ongeëvenaarde prestatie is. Zelfs voor Alibaba zijn dit extreme omzetten, ter vergelijking: dit is meer dan er door webshops in Nederland in een heel jaar wordt omgezet. Het leuke van Singles Day: het is niet alleen voor vrijgezellen bedoeld. De dag spreekt allerlei mensen aan, je hoeft er absoluut geen single voor te zijn. De dag is uitgegroeid tot iets dat compleet opzichzelfstaand is. Eerst was het vooral een geintje, een dag waarop jonge studenten het vrijgezellenbestaan omarmde. De dag is er nu zowel voor mannen als vrouwen, jong en oud, met en zonder relatie. De dag heeft een meer positieve insteek gekregen dan voorheen de bedoeling was.

Voor wie is singles day?

Wil je profiteren van de aanbiedingen tijdens Singles Day? Dan is het belangrijk om rond middernacht op 10 november al klaar te zitten, zo weet je zeker dat je geen aanbiedingen gaat missen. De meest interessante aanbiedingen worden op het laatste moment online gezet, dit is voor veel webwinkels de effectiefste manier om extra omzet te genereren. Het is dus verstanding in de gaten te houden wanneer singles day is

Nederlandse deelnemende winkels aan de feestdag

De feestdag is voor het eerst overgewaaid naar Nederland in 2017. Sindsdien is er een snel groeiend aantal deelnemende winkels aan deze dag. De kortingen en deals die geboden worden, zijn elk jaar beter. De grote namen die met de laatste editie mededen zijn:

 • Bol.com
 • Wehkamp
 • FonQ
 • Bijenkorf
 • Hunkemoller
 • BALR.
 • Doulgas
 • Mediamarkt
 • Aliexpress
 • BCC
 • Adidas
 • Nike

Meest voorkomende productcategorieën met korting

Singles day uitleg

Tijdens het kortingsspectakel valt het op dat producten vooral uit een aantal categorieën gekozen worden. Tijdens Singles day 2019 kwam zo’n 90% van de aanbiedingen en deals uit onderstaande categorieën:

 • Cosmetica
 • Elektronica
 • Wonen
 • Fashion

Retail experts verwachten dat Singles day zich zal ontwikkelen tot de dag voor de categorieën cosmetica, wonen en fashion. Hoewel het gros van de aanbiedingen hierin te vinden zal zijn, blijft electronica ook een belangrijke categorie. Op Singles day 2020 wordt weer een spectakel verwacht in deze categorieën. Zit jij al schrap?

Heb jij je eerste Singles day aankoop al gedaan? Elk jaar vieren we deze van oorsprong Chinese feestdag weer op 11 november. Grijp je kans!