Singles Day; the Original Singles

Singles dayBlogLeave a Comment

Singles Day; the Original Singles

Je hebt er misschien al van gehoord, en het kan ook zijn dat je er al van geprofiteerd hebt: de Singles Day Sale. Dit concept, afkomstig van het Chinese webplatform Aliexpress, omvat een jaarlijkse mega – uitverkoop op altijd dezelfde datum: 11 november. Met een aftelbutton op de welkompagina die ruim van tevoren wordt ingezet, kan een webshopper er nauwelijks omheen. Het zou eigenlijk zonde zijn om een maand, een week of een dag ervoor of erna te gaan winkelen, want de kortingen zijn gigantisch.

 

Een etmaal shoppingsprees

Niet alleen Aliexpress heeft het alleenrecht op een Singles Day Sale. Hoewel het bedrijf wel de benaming heeft laten vastleggen, mag in principe elke webshop onder het evenement ‘Singles Day Sale’ opereren. Zo hebben enkele in Nederland opererende webshops vorig jaar al gebruik gemaakt van de populariteit van de internationale uitverkoopdag. De 24 uur durende shopping experience wordt elk jaar groter in bekendheid en omvang. En natuurlijk is het niet zo dat je alleen maar als single, oftewel vrijgezel gebruik mag maken van de kortingen; als je maar niet vergeet dat je jezelf ook af en toe mag verwennen.

 

Vrijgezellige sale

Dat was namelijk de initiële insteek waaraan de populaire uitverkoopdag zijn naam ontleent; Singles Day was in China een vrij bekende en feestelijke dag. Ondanks dat de eerste Singles Day pas in 1993 plaats vond, verspreidde het idee zich razendsnel. En dat is niet zo gek. In China wonen veel vrijgezelle mannen. Omdat jarenlang het devies gold dat ouders maar 1 kind ter wereld mochten brengen wegens de ontploffende bevolkingsgroei, kozen veel ouders voor een jongen in plaats van een meisje. Voor meer kinderen dienden ouders een soort belasting te betalen. Met als gevolg dat het nu in China erg moeilijk is voor mannen om aan de vrouw te komen.

 

De vier van Singles Day

Vier studenten in China haalden hun neus op voor meewarig commentaar. Ze besloten om niet bij de pakken neer te gaan zitten, maar om er iets aan te doen. Brainstormen op hun studentenkamer was de eerste stap. Vervolgens werden ze actieve ondernemers door activiteiten te organiseren. Deze gemeenschappelijke activiteiten moesten ervoor zorgen dat alleenstaande mannen meer aan de praat zouden raken met het vrouwelijke deel van de bevolking, wat dan weer in het beste geval zou leiden tot een huwelijk. Aangestoken door het enthousiasme van de vier studenten, volgden veel andere universiteiten hun voorbeeld; Singles Day was een feit.

 

Vier je vrijheid

Niet alleen het ontmoeten van vrouwen werd onderdeel van Singles Day. Een belangrijk aspect van de hedendaagse viering is ook het accepteren van het vrijgezel zijn, de positieve kanten ervan inzien. Hoewel dat in een gezinsgerichte cultuur als in China misschien minder makkelijk gaat, zal het in de westerse cultuur op veel aanmoediging kunnen rekenen. Nu er zoveel nadruk ligt op de zwaarte van je CO2-voetafdruk, is het helemaal niet zo erg dat je uit weloverwogen keuze, geen kind op de wereld wilt zetten. Of dat je je vrijheid zo graag vasthoudt, dat een partner je in principe alleen maar in de weg gaat zitten. In Nederland zijn we al langer bekend met alternatieve samenlevingsvormen.

 

Chinese Black Friday

Hoe het ook zij, in China werd deze viering in 2009 door webplatform Alibaba, zusteronderneming van Aliexpress, aangegrepen als een Chinese Black Friday. Het bedrijf maakte er een groots kortingsspektakel van door al zijn winkeliers aan te sporen hoge kortingen te bieden op 11 november. In de eerste instantie richtte Aliexpress zich op vrijgezelle individuen door het aanbod erop toe te spitsen. Maar door de grote populariteit is dat principe op een gegeven moment losgelaten, en dient de benaming Singles Day Sale nog enkel om die ene dag in november aan te duiden.

 

Single maar niet alleen

Het klinkt misschien een beetje oneerlijk; een Singles Day Sale en niemand die controleert of je wel echt single bent als je hier gebruik van maakt. Maar toch heeft het wel wat. Met het motto dat je juist op deze ene dag helemaal los mag gaan aan cadeautjes voor jezelf, loop je weinig risico dat je je schuldig gaat voelen aangezien de kortingen zo hoog zijn. Juist deze dag staat ervoor dat niemand gaat voorschrijven wat jij wel en niet mag kopen. En al heet het dan Singles Day, jij en miljoenen singles met jou kunnen hier samen van genieten.

Leave a Reply